Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Stefan Mitroi – Biblia pentru furnici, scrisa de Jose Saramago, in anul urcarii sale la cer

Articol postat de

Autor: Stefan Mitroi;
Titlu: Biblia pentru furnici, scrisa de Jose Saramago, in anul urcarii sale la cer;

Sa scrii despre calatoria lui Saramago spre cer este un exercitiu de curaj si un pariu literar destul de riscant, mai ales cand este vorba despre un mare creator, pe care iubitorii de arta si-l pot cu greu inchipui in conditia sa de lut. Lui Stefan Mitroi ii reuseste acest exercitiu, incat ai impresia ca-l asculti pe magicianul ce si-a imaginat drumul unui elefant prin Europa in timp ce isi deruleaza amintirile, rostind cu voce tare pasaje din Biblia pentru furnici, scrisa de Jose Saramago, in anul urcarii sale la cer. Drumul scriitorului portughez spre paradis nu putea fi lipsit de umor, nostalgii, personaje calauzitoare, desprinse chiar din romanele sale, si ingeri ghidusi, care spun replici memorabile si au visuri de pamanteni.

Tin minte ca-n ziua in care am aflat de plecarea lui Saramago din lumea ce l-a inspirat, ma intorceam de la concertul trupei Aerosmith. M-am gandit atunci la cat de ironica poate fi o zi din calendar, in care strigam Biiis! pentru a mai asculta niste melodii preferate, apoi sa aflu, cateva ore mai tarziu, ca nu mai pot astepta inca un roman scris de Saramago. Tristetea a fost domolita usor de Biblia pentru furnici, in care pot citi despre calatoria imaginara a lui Saramago spre cer. In acest roman, detaliile negre sunt inlocuite de amestecul dintre umorul dulce-amar si compasiunea pentru fiintele umane prinse in capcana propriei existente, acelasi amestec regasit si-n marile opere ale scriitorului portughez.

Ce-ar fi putut fi o zi sfasietoare, in care bocetele insotesc un cortegiu funerar spre crematoriu, devine, in mintea lui Saramago-personajul, un moment de recapitulare vesela si nostalgica a vietii sale, in timp ce se bucura de Lisabona scaldata in culorile unui apus de vara dogoritor, in cea mai frumoasa zi dintre toate. Ii spune sotiei (si marii sale iubiri) ca timpul dragostei nu se va sfarsi niciodata, isi aminteste de bunicul ce l-a invatat cum sa se catere intr-un maslin, de bunica ce-si dorea sa zboare pana la stele dupa moarte, singura ei alinare in fata momentului ce-o rapeste din viata de pe Pamant, pe care o credea a fi cel mai frumos lucru, isi aduce aminte si de primul bal, de setea ramasa in urma unui dans mult prea scurt si de primele atingeri vinovate ale corpului feminin, oprite la timp de o mama ce-i banuia curiozitatea precoce. Lor li se adauga povestea misterioasa a unui stramos maur navalnic, pe care-l evoca sceptic.

Sirul amintirilor ii este intrerupt de intrebarile postmortem ale reporterilor ce insoteau convoiul. Raspunsurile pot lua usor forma unor citate memorabile, bune de postat pe wall-ul pasionatilor de literatura, alaturi de ultimele reflectari ale scriitorului, asa cum si le-a inchipuit Stefan Mitroi. Printre acestea isi face loc si ideea de-a fi distribuit in viata altcuiva. Saramago-personajul se amuza imaginandu-se in locul unde vin oamenii sa-i aduca un omagiu tatucai Lenin sau intrand in pielea urmasului literar, Jose Luis Peixoto sau, de ce nu, in corpul unui scriitor din Est, al carui trup sa-i poata reda viata. Din sirul gandurilor este scos usor de Ricardo Reis, unul dintre marile personaje ale scriitorului, transformat de Stefan Mitroi intr-un cioclu platit sa-i aseze mainile pe piept lui Saramago. Intre creator si personajul sau va curge un dialog despre viata, umanitate, fericire si arta, replicile fiind insotite de monologul unui inger ce-l va urca pe lusitan la cer, un inger care se viseaza, macar pentru o zi, pamantean.

Corpul este purtat si de Pasaroiul, denumirea aparatului de zbor improvizat de parintele Bartolomeu Lourenco si ai sai protejati: Baltazar Sapte-Sori si Blimunda, personajele romanului Memorialul Manastririi. Dilogurile imbina candoarea si umorul, privirile vinovate si dorinta de libertate ale unor protagonisti scosi din secolul bantuit de clericii fanatici si navigatori, pentru a fi adusi in Lisabona zilelor noastre, in care i se permite lui Saramago sa preia toate pacatele visatorului parinte Bartolomeu, prigonit de Inchizitie. Bartolomeu zboara spre cer, iar trupul scriitorului se intoarce la cortegiul in fruntea caruia se afla celebrul elefant Solomon, ce-l duce in spinare, ii ofera darul sau de-a rememora si urechile prin care toata frenezia orasului preferat, Lisabona, se amplifica.

I se vor aduce omagii si flori, iar sicriul va fi purtat si de personajele desprinse din Istoria asediului Lisabonei. Intre timp, Saramago ajunge, prin sufletul sau, in Rai. Acolo il reintalneste pe barcagiul din satul bunicilor, care-l va ghida spre casa viselor ce n-au apucat sa fie visate inca, dar si spre casa de unde isi poate alege o amintire pe care sa o retraiasca de parc-ar fi revenit in lumea de lut. Care va fi? Cea legata de marile iubiri, sau de imaginea satului cu maslini? Indiferent de alegere, vei putea citi unele dintre cele mai frumoase dialoguri si ganduri despre viata si moarte, din perspectiva unui om care si-a indulcit spaima in fata nefiintei prin scris.

Am fost un om care a scris niste carti pentru a-si da lui insusi explicatii in legatura cu binele si raul, cu sensul pe care-l aleg oamenii pe drumul scurt dintre acestea, precum si pentru a intelege de ce ni se termina vietile inainte de-a ni se termina timpul pe care-l avem de trait.

Biblia pentru furnici, scrisa de Jose Saramago, in anul urcarii sale la cer  este unul dintre cele mai frumoase omagii aduse marelui scriitor. Daca iti place Jose Saramago, nu trebuie sa-ti lipseasca din biblioteca, iar daca nu l-ai descoeprit inca pe lusitan, cartea lui Stefan Mitroi iti poate deschide poarta spre o lume captivanta, plina de personaje in care se ascund talcuri despre conditia umana.

Puteti comanda online romanul Biblia pentru furnici, scrisa de Jose Saramago, in anul urcarii sale la cer de pe site-ul Editurii Rao. 

 

 

 

Autor: Stefan Mitroi An aparitie: 2013
Titlu: Biblia pentru furnici, scrisa de Jose Saramago, in anul urcarii sale la cer Pret: 24.99 RON
Nr. pagini: 128 Editura: Rao
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (39 votes cast)
Stefan Mitroi - Biblia pentru furnici, scrisa de Jose Saramago, in anul urcarii sale la cer, 10.0 out of 10 based on 39 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Stefan Mitroi, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Rao | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.