« Alberto Moravia – Cum sa traiesti cu o sotie necredincioasa | Pagina principala | Otto Rank – Mitul nasterii eroului. O interpretare psihologica a mitologiei »
Ross Raisin – Tara lui Dumnezeu
Articol postat de Adriana Gionea
Autor: Ross Raisin;
Titlu: Tara lui Dumnezeu;
Romanul Tara lui Dumnezeu a fost considerat un debut promitator de criticii britanici. Ross Raisin impresioneaza prin talentul de a capta subtilitatile psihologice din spatele unor aparente condamnabile. Romanul poate fi citit pe mai multe planuri. Intr-un plan este prezentata drama unui adolescent izolat din cauza unui incident ambiguu din perspectiva sa, dar clar in perceptia acuzatorilor, iar in celalalt plan este suprinsa mizeria din spatele peisajelor idilice ale tinutului Yorkshire, unde se gaseste un loc denumit si Tara lui Dumnezeu. Problemele adolescentului se vor suprapune peste criza unei comunitati rurale fortate sa faca parte din planurile imobiliare ale orasenilor, plecati in cautarea unui paradis rustic, existent doar in imaginatia lor.
Pentru aceia care si-ar fi dorit sa traiasca in Marea Britanie, impresionati de casele pitoresti, cu flori la fereastra, dintr-un celebru serial cu detectivi, romanul scris de Ross Raisin inseamna destramarea iluziilor. Lumea din mica localitate descrisa de autor iti va lasa un gust amar. Saracia fermierilor care nu si-au primit subventiile, inapoierea, barfa, rautatea gratuita si prejudecatile alcatuiesc imaginea unui tablou rural dezolant, amintindu-ti de satele mizere din Romania. Este adevarat, in asezarea din cartea autorului britanic nu gasesti case din chirpici, dar nici viata roz din ghidurile turistice. Astfel de ghiduri aduc tensiuni printre localnici, odata cu stabilirea unor straini care si-au cumparat terenuri, captivati de imaginile bine prelucrate.
Schimbarile majore din mica localitate sunt descrise prin ochii lui Sam Marsdyke, un adolescent ursuz si caustic, fortat sa duca o viata plictisitoare, curatand animalele murdare de la ferma tatalui sau. Desi era un elev bun, pe care il asteptau multe oportunitati, Sam a fost exmatriculat dupa ce parintii unei colege l-au acuzat de tentativa de viol. Din acel moment, viata lui s-a rupt in doua. In trecut mergea la scoala, unde, din cand in cand, devenea ciuca batailor. Acum, petracand zile intregi in singuratate, fara sa aiba parte de vreo apropiere umana calda, Sam a devenit ceea ce multi numesc un taranoi antipatic, un capcaun violator, desi acuzatia nu a fost dovedita vreodata. Nici parintii nu sunt mai ingaduitori, ce sa mai zicem de localnici, ale caror barfe alimentau dispretul celor din jur, amenintand orice relatie interumana ce s-ar fi putut infiripa intre adolescent si o persoana abia venita in tinut. El parea sa fie vecinul malefic, prezent in mitologia locala a oricarei asezari, unde toata lumea pare sa cunoasca pe toata lumea, iar adevarul oscileaza la bursa zvonurilor satesti. Singura care pare a fi ocolita de aceste barfe si zvonuri este fiica unei familii abia venite in oras. La randul ei o adolescenta, si ea trece printr-o etapa dificila, simtindu-se neinteleasa de parinti. Desi avea farmecul unei eleve de liceu usor de observat, ce-ar fi putut castiga lejer un concurs de popularitate, se vedea abandonata si neinteleasa, avand multe probleme in comun cu Sam, considerat un adolescent respingator, spre deosebire de aceasta.
Adolescenta este singura fiinta care se apropie de Sam, topindu-i singuratatea in emotii noi, in care tandretea naiva si fiorii sexuali sunt amestecati, dar numai in fantasmele plasmuite de imaginatia lui. Aceste fantezii vor produce o avalansa in lumea sa dupa ce adolescenta ii va spune ca vrea sa fuga de acasa, rugandu-l s-o insoteasca. Sam isi face planuri. Niste planuri in care visele i se vor adeveri, in care nu va mai fi singur. Ceea ce pentru ea pare un gest de rebeliune specific varstei, pentru el inseamna izbavirea dupa o viata fara prea multe dovezi de afectiune. Daca la inceput fuga era joaca unor pusti nazdravani, care se amuza plecand fara a plati consumatia, mai tarziu, peripetiile nevinovate pot devia in orice moment spre un drum fara intoarcere. Sam cauta o iubita, poate si o prima experienta sexuala, dar ea vroia doar un tovaras de calatorie, un amic pe umarul caruia sa planga.
Pana unde va merge fantezia lui Sam? Va fi capabil sa renunte la dorintele care pot distorsiona modul de a interpreta gesturile celor din jur, sau va suporta niste consecinte grele? Raspunsurile iti vor tine atentia treaza pana la final. Cititorii se vor imparti in doua tabere. Una il va blama pe Sam, considerandu-l un psihopat fara leac, iar cealalta ii atribuie rolul de victima. Ross Raisin amana verdictele clare, scriind un roman despre inocenta cazuta in prapastia tentatiilor neintelese. Sunt acele tentatii pe care adolescentii le cauta, incapabili sa vada efectele negative, mai ales cand sunt considerate analgezicul insingurarii in multime. Este multime formata din parintii absenti si din vanatorii aflati pe urmele tapilor ispasitori, pregatiti sa tachineze un vinovat a carui vinovatie nu este inca dovedita. Citind acest roman, iti vei da seama cat de greu iti va fi de acum in colo sa judeci, stabilind mai intai momentul in care acea greseala sanctionata disproportionat se rastogoleste si devine actul unui delincvent.
Puteti comanda online romanul Tara lui Dumnezeu de pe site-ul editurii Leda.
Autor: | Ross Raisin | An aparitie: | 2011 (tradusa in limba romana) |
Titlu: | Tara lui Dumnezeu | Pret: | 39.9 RON |
Nr. pagini: | 288 | Editura: | Leda (grupul editorial Corint) |
Subiecte: _Autor: Ross Raisin, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Leda | Nici un comentariu »