Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Peter Esterhazy – O femeie

Articol postat de

Autor: Peter Esterhazy;
Titlu: O femeie;

Exista o femeie. Ma iubeste. Exista o femeie. Ma uraste. Si alternanta se reia la infinit, dar, pentru Peter Esterhazy, infinitul se opreste fix la 97 de avataruri feminine. Ce urmeaza dupa iubeste/uraste/iubeste/uraste? Umbra. Trecutul. Ecologista. Scandinava. Grecoaica. Pantalonii evazati. Familista. Fugara. Workaholica neobosita. Definitii ale unui cuplu bipolar. Genul proxim si diferenta specifica-O femeie fara identitate, dar cu zeci de masti. Spre ea se indreapta toate fanteziile unui scriitor talentat precum Esterhazy.

Cate emotii masculine trezeste o singura femeie? Sau mai bine zis femeile pe care nu are timp sa le traiasca. O femeie este o enciclopedie a nuantelor erotice din imaginarul masculin. In loc de complicatii introspective, gasim monologuri de suprafata, necontaminate de pudori imbracate in lirismul securizant. Vocea din spatele destainuirilor nu se dezice de franchetea dezinvolta ce a tot fortat limitele standardelor estetice. Femeia din cartea lui Esterhazy nu e nici eterica, nici stridenta. Nici angelica, dar nici vampa. Cel putin nu pana la capat. Are nevoie sa ramana imperfecta pentru a intretine parodia amantului suparat pe alegerile seductiei previzibile.

Daca preferi descrierile clasice ale frumusetii feminine, alegerile personajului-narator ti se vor parea socante si dizgratioase. Nu frumusetea ideala este cautata. In locul ei se gasesc mereu imaginile iesite din tipare, gata sa provoace scriitura unui amant virtuoz. Femeile imortalizate trebuie sa inspire noi imbinari de cuvinte, sa recicleze dezgustul imperfectiunii prin sincronizari intime luate in serios numai cu doza de umor potrivita.

Intimitatea devine un mozaic format din scene cotidiene, expresii si gesturi, toate convertite in portrete feminine cum rar ii mai este dat cititorului sa gaseasca. Femeile descrise nu se gasesc in niciun manual de istorie a frumusetii, in nicio revista ‘la moda’. Goliciunea lor sfideaza regulile folosite pentru a starni apetitul, de aceea este generoasa numai cu privirile ce nu se tem de cuvintele fara poze.

Sa uitam de femeile uriase ale lui Fellini, sa uitam de strabunele noastre, pur si simplu sa uitam de femei. De barbati. Sa uitam de oameni. Si sa uitam de alb, sa-l acoperim cu valul uitarii, acel alb, acel gretos alb-al-carnii nu poate fi comparata cu nimic, o! cat de amenintatoare este o lume fara comparatii, cat de periculoasa, incalculabila, nu poate fi comparat nici cu zapada, nici cu alabastrul, ghiocelul, portelanul, floarea-de-colt…

O femeie poate fi deschisa la orice pagina, dar iti doresti sa nu se mai termine. Te intrebi pana unde va merge imaginatia naratorului pentru care s-au inventat mai multe trupuri de femei si cantitatea infima de sabloane estetice. Puteti comanda online cartea O femeie de pe site-ul editurii Curtea Veche.

Autor: Peter Esterhazy An aparitie: 2008 (tradus in limba romana)
Titlu: O femeie Pret: 19 RON
Nr. pagini: 160 Editura: Curtea Veche
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.2/10 (6 votes cast)
Peter Esterhazy - O femeie, 9.2 out of 10 based on 6 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Peter Esterhazy, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Curtea Veche | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Peter Esterhazy – O femeie”

  1. Peter Esterhazy - Rubens si femeile neeuclidiene | TownPortal - Carti Says:
    13, 11, 2012 la 12:05 am

    […] prezista pe Esterhazy-dramaturgul. Cunoscut publicului mai ales datorita portretelor din cartea O femeie, in acest volum autorul maghiar prezinta cateva experimente din zona teatrului, imbinand absurdul, […]

  2. Peter Esterhazy - Privirea contesei Hahn-Hahn | TownPortal - Carti Says:
    22, 06, 2013 la 9:07 am

    […] ce-am citit O femeie si piesele de teatru grupate in volumul Rubens si femeile neeuclidiene, m-am asteptat sa gasesc in […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.