Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mario Vargas Llosa – La fiesta del Chivo

Articol postat de

Autor: Mario Vargas Llosa;
Titlu: La fiesta del Chivo;

Scriitorii sud-americani nu si-au incheiat socotelile cu fantomele dictatorilor care le-au brutalizat lumea. Este cunoscuta ura lui Mario Vargas Llosa fata de personalitatile sinistre ale istoriei. De data aceasta, tinta lui va fi Rafael Trujillo, poreclit si Tapul, mana de fier care a suprimat orice manifestare libera in Republica Dominicana, timp de treizeci de ani. Cultul personalitatii a mers atat de departe, incat numele capitalei a fost schimbat cu numele dictatorului. Acest nume a guvernat ceea ce ar fi trebuit sa fie un paradis natural, dar fantoma unui lider autoritar transforma orasul napadit de o vegetatie luxurianta in spatiul terorii colective. La fiesta del Chivo este inchegat din amintirile Uraniei Cabral, fiica unui fost ministru din vremea lui Trujillo.

Desi era fiica unui om influent,Urania are numai amintiri urate din epoca lui Trujillo. Privilegiile nu i-au ajuns. Pentru a scapa de traumele adolescentei, ea s-a refugiat in studiu si a devenit o importanta functionara a Bancii Mondiale. A lasat in urma tara natala. Dupa mai bine de treizeci de ani, paraseste Manhattan-ul galagios pentru forfota strazilor din capitala dominicana, revenita la denumirea initiala. Din vechiul ministru a mai ramas doar un om neputincios. Acolitii dictatorului au dat bir cu fugitii sau au fost inchisi. Caderea lor in dizgratie a insemnat redescoperirea unei lumi exuberante, pline de culoare si de contraste.

Urania Cabral nu ar mai fi vrut sa revina in Santo Domingo, dar umbra paradisului vegetal din Caraibe a urmarit-o peste tot si a chemat-o ca un vechi blestem, nascut din superstitiile mostenite de la sclavii africani. In paralel cu viata Uraniei, Mario Vargas Llosa isi imagineaza lumea interioara a lui Trujillo. Candva militarul zelos, devenit preferatul superiorilor datorita rezistentei fizice si psihice in fata instructiei dure, Trujillo s-a transformat intr-un conducator abil, preocupat de imaginea exterioara, lingusindu-si vecinii si controlandu-si fiecare supus. Trujillo a fost mai mult decat un conducator pentru Urania Cabral. Numele sau era asociat unei maladii care a distrus incet respectul de sine si demnitatea celor din familia ei. Acolitii lui Trujillo nu-i refuzau niciun capriciu, ajungand sa-si vanda sotiile si fiicele pentru obtinerea unor privilegii sau a unor functii politice. Cand Tapul a pus ochii pe o femeie atragatoare din familia supusilor, barbatii incornorati au suportat umilinte. Urania isi dispretuia tatal, acuzandu-l de lasitate in fata unui conducator primitiv.

Fantoma Republicii Dominicane din era Tapului era prezenta in lumea Uraniei. Dormitorul ei din New York era intesat de carti pline de marturii, biografii si eseuri legate de mandatul interminabil al dictatorului. Nu de putine ori s-a intrebat daca si tatal sau a fost capabil sa-si transforme sotia intr-una dintre tarfele preferate de Trujillo, asa cum a facut si cu ea, care avea doar paisprezece ani pe atunci. Cand s-a intors in Santo Domingo, tatal ei nu-i mai putea raspunde la intrebari. Era o epava fizica si psihica. Totusi, Uraniei ii era suficienta prezenta lui tacuta pentru a da glas reprosurilor care au ars mocnit atatia ani.

-Valia la pena, papa? ¿Era por la ilusion de estar disfrutando del poder? A veces pienso que no, que medrar era lo secundario (…) Trujillo les saco del fondo del alma una vocacion masoquista, de seres que necesitaban ser escupidos, maltratados, que sintiendose abyctos se realzaban.

Destainuirile Uraniei s-au impletit cu vietile unor tineri care au pus la cale un atentat impotriva lui Trujillo. Dictatorul il omorase pe fratele unuia dintre ei, iar altul banuia ca ar fi planificat si uciderea celui care i-ar fi putut fi cumnat. Toate resentimentele duceau la dictator si la camarila sa fidela. Unde instinctele, complexul de inferioritate al unui conducator provenit din talpa tarii si obedienta extrema se intalnesc, raman amintirile sufocante ale unei cosmar istoric si personal.

Mario Vargas Llosa este un bun cunoscator al psihologiei colective din America de Sud. Opra sa a transfigurat intreaga patologie a societatii aflate sub dominatia unor dictatori ajunsi la apogeul malefic al dezumanizarii. Cand ajungeau sa controleze masele, acestia era deja niste carcaturi dezgustatoare. Abilitatea scriitorului de a trasa o legatura maligna intre figura dictatorului si reprezentarea colectiva a figurii paterne, inchegata din continuturile inconstiente ale fiecaruia, l-ar face invidios pe orice psihanalist. Mario Vargas Llosa demonstreaza cum triumful unui conducator ajuns tiran este rezultatul afacerilor neincheiate, traumatizante, cu latura paterna a familiei.

Puteti comanda online cartea La fieste del Chivo de pe site-ul librariei spaniole Trasto.

Autor: Mario Vargas Llosa An aparitie: 2010 (actuala editie)
Titlu: La fiesta del Chivo Pret: 50 RON
Nr. pagini: 528 Editura: Punto de Lectura
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Mario Vargas Llosa - La fiesta del Chivo, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mario Vargas Llosa, _Comentator: Adriana Gionea, Libraria: Trasto | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.