Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Jun’ichiro Tanizaki – Cheia

Articol postat de

Autor: Jun’ichiro Tanizaki;
Titlu: Cheia;

Jun’ichiro Tanizaki face parte din categoria scriitorilor care au revolutionat arta romanul psihologic japonez, alaturi de Kawabata, Mishima, Soseki si Mori Ogai. Una dintre temele des intalnite in literatura nipona este sexualitatea care plonjeaza abrupt intr-un inconstient unde senzatiile, emotiile si gandurile tes sensuri ascunse. Cheia este una dintre cele mai importante opere literare nipone, create pentru a explora psihologia relatiilor de cuplu.

Romanul lui Jun’ichiro Tanizaki a fost scris sub forma a doua jurnale erotice, ale caror pagini curg alternativ sub privirile cititorilor. Ikuko si sotul ei formeaza un cuplu devitalizat si plin de frustrari, intr-o Japonie aflata la granita dintre senzualitatea ascunsa de faldurile pudorii si dezinvoltura ‘moderna’. Fiecare tine pe ascuns un jurnal, dar spera ca partenerul sa fie ispitit de paginile interzise si sa lase de-o parte discretia.

Citind jurnalul personajului masculin ai impresia ca Jun’ichiro Tanizaki si-a transformat cartea intr-un omagiu adus misterului feminin, in care ambiguitatea, senzualitatea impetuoasa, introspectia si fantomele batrane ale unui cod moral exigent cu fanteziile sexuale coboara pana in abisul inconstientului. Ikuko isi exploreaza emotiile acumulate in timpul casniciei, scotand la iveala dorinta de a-si inhiba expresivitatea erotica, dispretul pentru imaginatia sexuala a sotului sau, dar si remuscarile pentru dorintele plamadite, in secret, dintr-un libido nestins.

Sunt o persoana care poate separa total dragostea de dorinta. Pe de-o parte, ma port rece cu el pentru ca ma dezgusta; pe de alta parte sunt atat de dornica sa-l seduc, incat, inainte de a-mi da seama, sfarsesc eu insami sedusa.

Daca jurnalul scris de Ikuko devine explozia emotionala a desfatarilor mocnite, jurnalul sotului ei este un repertoriu vizual, incarcat de ipostazele unui nud feminin pictat in nuantele fanteziilor erotice.

Pielea ei, de o puritate desavarsita, a intrecut cu mult tot ceea ce imi imaginasem (…) Nu mi se ingaduise niciodata sa privesc acest trup splendid, dar, iata, se pare ca a meritat asteptarea. Sa fii luat prin surprindere, dupa mai mult de douazeci de ani de casnicie, de o prima constientizare a frumusetii fizice a propriei tale sotii…

Intimitatea jocului cu insemnarile ‘ascunse’ pentru a fi descoperite este perturbata prin aparitia tanarului Kimura, gelozia si tentatia infidelitatii transformandu-se in afrodiziacul unei sexualitati reinterpretate. Cand au crezut ca si-au stins emotiile si au renuntat la senzatiile epidermei semnand pactul unui confort aplatizat, personajele sunt prinse intr-un vartej al sentimentelor incandescente si al gandurilor intortocheate.

Putini scriitori au reusit sa isi transpuna personajele intr-o lume unde ratiunea este inlocuita de pulsiuni si obsesii halucinante, fara a le dilua consistenta psihologica. In viziunea lui Tanizaki, sexualitatea atipeste angoasele personajului masculin si dezvaluie legatura intre descatusarea senzualitatii femine si autocunoastere.

Puteti comanda online romanul Cheia de pe site-ul editurii Univers.

 

 

Autor: Jun’ichiro Tanizaki An aparitie: 2009 (tradusa in limba romana)
Titlu: Cheia Pret: 12 RON
Nr. pagini: 128 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 8.3/10 (7 votes cast)
Jun’ichiro Tanizaki - Cheia , 8.3 out of 10 based on 7 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Jun'ichiro Tanizaki, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | 2 Comentarii »

2 Raspunsuri la “Jun’ichiro Tanizaki – Cheia”

  1. Iubirea pe mai multe continente | TownPortal - Carti Says:
    15, 02, 2013 la 12:29 am

    […] Una dintre temele des intalnite in literatura nipona este sexualitatea care plonjeaza abrupt intr-un inconstient unde senzatiile, emotiile si gandurile tes sensuri ascunse. Cheia este una dintre cele mai importante opere literare nipone, create pentru a explora psihologia relatiilor de cuplu. Romanul lui Jun’ichiro Tanizaki a fost scris sub forma a doua jurnale erotice, ale caror pagini curg alternativ sub privirile cititorilor. Ikuko si sotul ei formeaza un cuplu devitalizat si plin de frustrari, intr-o Japonie aflata la granita dintre senzualitatea ascunsa de faldurile pudorii si dezinvoltura ‘moderna’. Fiecare tine pe ascuns un jurnal, dar spera ca partenerul sa fie ispitit de paginile interzise si sa lase de-o parte discretia. […]

  2. Yukio Mishima - Sete de iubire | TownPortal - Carti Says:
    09, 10, 2013 la 11:03 am

    […] ales pentru imbinarea dintre malefic si erotic atunci cand isi construieste personajele feminine: Jun’ichiro Tanizaki. Emotiile tumultuoase ale protagonistei, care isi ies din matca, gesturile dramatice si abilitatea […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.