Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Cees Nooteboom – Ritualuri

Articol postat de

Autor: Cees Nooteboom;
Titlu: Ritualuri;

Putini au reusit sa deschida o poarta spre o dimensiune spirituala si plina de mister avand la indemana doar o drama foarte des intalnita in viata marilor orase ale turbulentilor ani ’60. Cees Nooteboom este unul dintre acestia. Ritualuri este considerat a fi cel mai bun roman al scriitorului olandez. Cees Nooteboom pleaca de la amintirile dureroase ale unui barbat ce pare sa-si fi pierdut totul, nemaigasindu-si locul in lumea din jur, pentru a deschide o poarta spre adancurile psihicului uman. Erotismul si moartea s-au amestecat in lumea interioara a personajelor create de autor, al caror plictis depresiv ascunde o viziune apasatoare asupra unei apocalipse individuale.

Intersanta in romanul scris de Nooteboom este subtilitatea prin care deschide acea poarta spre dimensiunea profunda a realitatii. Odata deschisa aceasta usa, cititorul nu are parte de-o trecere brusca de la cotidian la spiritual. Dimpotriva, profunzimea sta ascunsa in detaliile unei drame frecvente: disperarea unui barbat care-si pierde sensul vietii dupa ce a fost parasit de femeia iubita, devenita intruchiparea perfectiunii, “sufletul-pereche”. Daca mai adaugam si amanuntele infidelitatii, de ambele parti, am spune ca avem in fata ochilor aceeasi criza a cuplului de la inceputul timpurilor. Dar Cees Nooteboom nu crede in drame simple, copiate la indigo, indiferent de perioada in care si-au purtat crizele. In Ritualuri, parasirea, cautarea placerilor clandestine si tristetea capata niste dimensiuni explicate mai ales prin obsesiile intelectualilor existentialisti, care se indreapta spre nevoia fiintelor umane de-a-si cauta un sens, de-a intelege limitele vietii la intalnirea cu teama de moarte si de a-si defini libertatea.

Personajul central, Inni Wintrop, face parte din generatia tinerilor care au in spate amintirile anilor ’40, prelungite spre anii ’50, si in fata un prezent ce-i transforma in rebelii nevoiti sa traga concluziile uitate de parintii lor. Peste anii tulburi, in care noua biblie a lucizilor deveneau cartile scrise de Sartre, filosoful existentialist pentru care omul aruncat in lume a fost condamnat la responsabilitatea oferita de propria-i libertate nemasurata, in viata lui Inni s-au asternut “pacatele” transgenerationale mostenite de la niste inaintasi considerati mereu niste straini de catre acesta. Intalnirea cu Therese, matusa lui, ii dezvaluie o familie bizara, in care nevrozele, legaturile toxice, apatia si evadarea in placeri pentru a scapa de constientizarea suferintei erau “bijuteriile” din cufarul emotional ce urma sa fie dat mai departe. Aceasta matusa ii lasa doua mosteniri: o avere care sa-i permita luxul de-a fi un aventurier al intelectului lipsit de grijile materiale si intalnirile cu fostul ei amant, care il va initia in tainele discutiilor filosofice pe marginea libertatii si a Divinitatii, in cheia existentialista. Aceste doua mosteniri ii vor marca viziunea despre viata, cutremurandu-i lumea interioara.

De cand il va cunoaste pe Arnold Taads, amantul matusii Therese, si pe fiul acestuia, Philip, existenta lui Inni va pendula intre placeri si vid. Placerea inseamna o continua agatare de viata, o viata pe care o vede uneori drept o valiza de amintiri, prea grea in anumite momente. Sursa placerii: aventurile trecatoare cu femei voluptuoase, urmate de reintoarcerea la Zita, femeia divinizata asemenea unei zeite salvatoare, singura fiinta ce-i poate alunga oboseala si paralizia emotionala.

Daca lumea era o enigma, atunci femeile erau forta care facea acea enigma pulsatila sa dainuie, ele si numai ele aveau acces la ea. Daca se putea intelege ceva pe lume, acest lucru trebuia sa se intample prin mijlocirea femeilor (…) Femeile erau mai directe, mai oneste decat cuvintele, erau medii (…) Cu ajutorul barbatilor, dar abia mai tarziu se va putea el exprima in acest mod, inveti cum este lumea- cu ajutorul femeilor, inveti ce este ea.

Cand zeita care-i oferea senzualitatea viatala si caldura emotionala ce-i topea gandurile cenusii pleaca, Inni recurge la o sinucidere…nereusita. Spre deosebire de el, Philip si Arnold Taads au reusit sa-si curme o viata plina de rupturi si de absente ale unei apropieri umane autentice. Vietile acestor trei barbati se vor intersecta la fiecare intrebare despre umanizare, afectivitate, singuratate, credinta si moarte.

Cand ii introduce pe cei doi Taads, fiul si tatal (Arnold si Philip), Cees Nooteboom adanceste umbrele, contrastele si ridica la suprafata niste ritualuri prin care se camufleaza temerile unor personaje ce-au avut de ales intre totul si caderea in golul vidului, unde disperarea inseamna pierderea oricarui sens, oricarei credinte individuale. Intre cei doi Taads nu exista apropiere. Batranul Arnold se va izola, negand pana si existenta singurului fiu, condamnandu-l si pe acesta la non-existenta la care visa el, dupa cum avea sa considere Inni. Spre deosebire de tatal sau, care alege cartile lui Sartre si ritualurile singuratatii, Philip Taads ii arata binefacerile unui ceremonial oriental, cum ar fi cel al servirii ceaiului. Prin aceste doua personaje, Inni Wintrop cunoaste doua lumi: Vestul, rupt intre ritualurile catolice si existentialismul din cartile scrise de Sartre, si Estul, reprezentat in acest roman de cateva elemente ale culturii nipone. Fiecare dintre cele trei personaje are propriul ritual de amanare a durerii adanci: Inni cauta senzualitatea feminina pentru a cunoaste vitalitatea ce-l scapa din mrejele unui inghet afectiv, Arnold cauta linistea izolarii in care pastreaza doar niste ritualuri ce-i mentin supravietuirea biologica, dar fara alt orizont, iar Philip cauta un Orient idealizat.

Prin intermediul personajelor sale, Cees Nooteboom expune tristetea sfasietoare si nevoia de ceilalti, aflate mereu in spatele cautarii unor idei filosofice incapatoare pentru tot ce are natura umana mai fragil si enigmatic. Romanul scriitorului olandez este o lectura perfecta mai ales pentru cititorii dornici sa descopere noi contururi ale aceleiasi drame redate iar si iar in cartile autorilor ce preiau tema cuplului destramat si a omului aflat in cautarea unui sens prin apropierea de celalalt.

Puteti comanda online cartea Ritualuri de pe site-ul editurii Univers.

Autor: Cees Nooteboom An aparitie: 2012 (actuala editie tradusa)
Titlu: Ritualuri Pret: 19.99 RON
Nr. pagini: 160 Editura: Univers
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Cees Nooteboom - Ritualuri, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Cees Nooteboom, _Comentator: Adriana Gionea, Editura: Univers | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Cees Nooteboom – Ritualuri”

  1. Cees Nooteboom - Urmatoarea poveste | TownPortal - Carti Says:
    19, 06, 2013 la 5:22 pm

    […] asigura legatura senzoriala si emotionala cu tot ce se afla in jurul sau. Daca ai citit inainte Ritualuri, considerat si cel mai bun roman scris de Cees Noteboom, nu poti rezista fara sa gasesti niste […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.