Promotii

EscapeReality

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

EscapeReality

Mihail Drumes – Scrisoare de dragoste

Articol postat de

Mihail Drumes - Scrisoare de dragosteAutor: Mihail Drumes;
Titlu: Scrisoare de dragoste;

“Scrisoare de dragoste” este genul de carte careia i se poate pune atributul de “comercial”, insa nu neaparat in sens negativ. Desi nu foarte cunoscut in zilele noastre, autorul s-a bucurat de un real succes in anii `40, atunci cand publicul consumator de literatura era format preponderent din femei, foarte deschise spre carti al caror cuvant de ordine era “dragoste”, carti “cu cat mai multa dragoste”.

Revin la ce am spus initial, si anume ca “Scrisoare de dragoste” poate fi considerata o carte comerciala, insa nu ca atribut blamabil. Mihail Drumes a stiut pe ce sa mizeze atunci cand a creat astfel de romane, categorie in care poate intra si “Invitatie la vals“. Iubire, neaparat un El si o Ea care formeaza la un  moment dat un cuplu cu sorti mai mari sau mai mici de izbanda, cu rasturnari de situatii ca in filmele atat de gustate de publicul majoritar si cu finaluri de cele mai multe ori melodramatice. Practic, scriitorul a stiut care este reteta de succes care ii garanta un public numeros pentru scrierile sale.

Nu ii reprosez asadar lui Drumes acest aspect. In cele din urma, orice scriitor sau aproape orice scriitor isi doreste sa fie citit, savurat, laudat si, de ce nu, rasplatit material pe masura efortului lui. Daca nu ti-ai dori sa devii cunoscut scriind o carte si, de ce nu, urcat undeva pe culmile gloriei, nu ai mai face-o. Ai scrie un manuscris pe care l-ai tine bine ascuns intr-un sertar de acasa, eventual inchis cu cheia.

Ce nu imi place la Drumes este insa stilul de a scrie. Daca in “Invitatie la vals”, reuseam sa trec mai usor peste unele replici si fragmente impregnate de o naivitate cat de cat suportabila, in “Scrisoare de dragoste” ma enervau efectiv replicile exagerat de puerile, situatiile atat de stereotipe si tot ce inseamna teatralitate in intregul romanului. Desi transformata in ceva atat de banal de cand lumea, iubirea poate fi totusi mereu altfel, mereu neasteptata si inovativa. Poti scrie despre ea si altfel decat rasuflat, poti face o opera literara de valoare, pur si simplu pentru ca subiectul poate furniza mai mult decat personaje, situatii si replici stereotipe, cu iz de Valentine`s Day.

Despre ce este vorba in “Scrisoare de dragoste”? Un tanar, Dinu Gherghel, isi propune sa urce pe treapta sociala prin intermediul unei casatorii cu care sa dea lovitura. Cu acest gand maret adanc implantat in minte, o cunoaste intamplator pe Anda Opris, o fata orfana, adoptata de directoarea scolii in care invata. Cei doi se cunosc in tren, insa nu isi divulga numele unul altuia, lasand in seama sortii posibilitatea unei viitoare intalniri. Soarta decide ca cei doi sa se mai intalneasca la fel de intempestiv, ulterior tinerii pastrand legatura. Furios ca nu o poate avea pe Anda decat in urma casatoriei, o ia de sotie, insa gandul initial nu il paraseste nici o clipa.

La un moment dat o cunoaste pe Cora, supranumita si Jebs, fata unui unchi bogat al unui fost coleg de scoala, Relu. Se casatoreste cu ea pentru bani si da marea lovitura, iar Anda gaseste o oarecare consolare in iubirea pentru Relu.

Finalul este unul melodramatic, cum era de altfel de asteptat. Dinu se sinucide, ajungand la concluzia ca “Pretul unei femei nu il afli decat dupa ce o pierzi” si ca “Dragostea n-o poti cumpara cu toate bogatiile pamantului, dar o poti avea cu un simplu suras.”

Daca vrei sa citesti “Scrisoare de dragoste” de Mihail Drumes, o poti comanda online din colectia Jurnalul National.

Autor: Mihail Drumes An aparitie: 2010
Titlu: Scrisoare de dragoste Pret: 9 RON
Nr. pagini: 366 Editura: Colectia Jurnalul National
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.5/10 (8 votes cast)
Mihail Drumes - Scrisoare de dragoste, 9.5 out of 10 based on 8 ratings
fb_share

renne

Subiecte: _Autor: Mihail Drumes, _Comentator: Marinela Gheorghe, Colectia: Jurnalul National | 1 Comentariu »

Un raspuns la “Mihail Drumes – Scrisoare de dragoste”

  1. Mihail Drumes - Elevul Dima dintr-a saptea | TownPortal - Carti Says:
    28, 05, 2011 la 11:48 pm

    […] de banal si naiv cu care a fost ilustrata aceasta carte a adolescentei.  Am citit in schimb “Scrisoare de dragoste” si stiam cam la ce sa ma astept, cel putin in ceea ce priveste stilul scriiturii. Si […]

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.