Promotii

Elefant.ro - Premium

Ultimele recenzii, stiri sau concursuri

Categorii Google

Comentarii recente

Recenzii ordonate dupa edituri si autori:

Editura Adevarul Editura All Editura Amaltea Editura Amsta Editura Aquila Editura Art Colectia Biblioteca Pentru Toti Editura Brandbuilders Editura Cartea Romaneasca Editura Cartier Editura Corint Editura Curtea Veche Editura Erc Press Editura Herald Editura Humanitas Editura Ibu Editura Leda Editura Litera Editura Millennium Press Editura Minerva Editura Mix Editura Nemira Editura Polirom Editura Rao Editura Semne Editura Trei Editura Tritonic Editura Univers Editura Vellant Editura Vremea

Arhive


« | Pagina principala | »

Elefant.ro - Premium

Zoe Valdes – Vanatoarea de stele

Articol postat de | 02. 09. 2011

Autor: Zoe Valdes;
Titlu: Vanatoarea de stele;

Am sa spun de la bun inceput ca romanul “Vanatoarea de stele” poate fi mai bine inteles, dupa parerea mea, in momentul in care ai cateva cunostinte despre suprarealism. In orice caz, daca vrei sa apreciezi la adevarata valoare aceasta carte, te-ar putea ajuta mult cateva cunostinte despre pictura suprarealista si despre reprezentantii ei. Dincolo de cele doua personaje feminine centrale, vei mai auzi lucruri despre Salvador Dali, Andre Breton, Victor Brauner si Benjamin Peret. Iar daca nu stii cine au fost aceste personalitati (care nu sunt fictive, ci au trait in realitate), atunci este posibil sa pierzi mult din atmosfera si specificul acelor timpuri.

Dupa cum spuneam, romanul urmareste doua personaje feminine, care se intalnesc in mod simbolic pe plaja la rasaritul soarelui. Una este Zamia, “Cautatoarea de oceane”, poeta si sotie de diplomat, iar cealalta este Remedios Varo, “Vanatoarea de stele”, o pictorita suprarealista. Spuneam ca cele doua se intalnesc in mod simbolic, pentru ca viata lor este despartita de bariere temporale – una vine din prezent (Zamia) si una din trecut (Remedios Varo). Dincolo de acest tip de distantare, cele doua sunt legate prin destine asemanatoare.

Zamia, plasata in prezentul povestirii, este o poeta nevoita sa traiasca in umbra unui sot misogin si violent, scriitor de proza, care ii interzice sotiei actul creatiei:

“Taci, aici eu comand, a ras. Eu sunt regele prozei, intelectualul din aceasta casa, sa nu indraznesti sa mai scrii ceva… Te-am avertizat deja sa nu faci pe intelectuala.”

Poeta incearca sa se refugieze in iubirea pasionala a unui amant, fara sa reuseasca insa sa se desprinda de sotul tiran. Pentru fiecare in parte resimte un alt tip de dragoste si este legata de ei printr-un soi de dependenta:

“Pe cine iubeam mai mult? N-as sti sa spun in clipa asta, inca. Pe amandoi la fel. Pentru ca balanta emotionala iti intinde capcane. Pentru ca, desi Pablo ma maltrata, eram de sapte ani impreuna, eram casatoriti, iar forta dragostei si a obisnuintei ma oprea, taceam tematoare, ma obliga sa raman si sa-l iubesc, orice s-ar intampla. Si pe Alvaro il iubeam, in felul acela nebunesc si pasional pe care il presupune adulterul. Niciodata inainte nu mai avusesem un amant, nici nu visam sa am, nici nu mi-ar fi trecut prin cap; fiindca eu m-am maritat cu Pablo pentru toata viata, dar, cu timpul si cu necazurile, mi-am zis: Se pare ca nu va fi asa; lucrurile astea se intampla pe negandite si nicicand nu mi-as fi putut inchipui ca voi trai aventura aceasta cu-atata inflacarare. Mi-am soptit: Rabdare.”

Remedios Varo a fost genul de artista care nu doar crea o opera avangardista, ci care o si traia pe propria piele… Pictorita a facut parte din cercul suprarealistilor din Parisul interbelic. Pentru a scapa de ocupatia nazista din Spania, se refugiaza in Mexicul care era reprezentat in acea perioada, in universul artistic, de Frida Kahlo, Diego Rivera si Leonora Carrington. Femeia a ales sa isi traiasca viata atipic, pentru ca de cele mai multe ori, geniul artistic vine la pachet cu o atitudine extravaganta in ceea ce priveste existenta de zi cu zi. Ea nu a putut trai oricum, ci si-a creat propria libertate prin diverse actiuni iesite din tipare. Una dintre ele consta in a trimite scrisori unor necunoscuti, fara sa noteze adresa sau numele expeditorului, doar in incercarea de a ghici emotia celui care citeste randurile scrise, adresate lui printr-un joc al hazardului.

Romanul “Vanatoarea de stele” poate reprezenta o atractie literara nu doar pentru iubitorii curentului suprarealist, ci si pentru cei care cauta intr-o carte personaje feminine aparte, cu destine imprevizibile si personalitati tulburatoare. Si nu ma refer neaparat la cei care sustin feminismul…

Despre aceasta carte a mai scris si Adriana, care a citit varianta spaniola, si anume “La cazadora de astros”, unde puteti gasi mai multe detalii despre actiunea cuprinsa intre paginile romanului.

Daca vreti varianta tradusa, puteti comanda online “Vanatoarea de stele” de Zoe Valdes de pe site-ul editurii Trei.

 

Autor: Zoe Valdes An aparitie: 2010
Titlu: Vanatoarea de stele Pret: 33,25 lei
Nr. pagini: 375 Editura: Trei
VN:F [1.9.22_1171]
Nota acordata acestei carti:
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Zoe Valdes - Vanatoarea de stele, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
fb_share

renne

Subiecte: Editura: Trei, _Autor: Zoe Valdes, _Comentator: Marinela Gheorghe | Nici un comentariu »

Comentarii

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.